15 aprilie 2017

Un semn de intrebare

Te-ai intrebat vreodata daca exista Dumnezeu ? Sigur ca da, toti ne-am intrebat. Pentru un moment ai avut impresia ca ceva nu se potriveste in aceasta lume. Ai simtit ca trebuie sa fie ceva mai mult. O existenta seaca, o viata de om, o moarte, ce sens ar avea ? Desigur ca viata omului ar fi cea mai mare gluma a universului infinit in lipsa nemuririi.

Tot ceea ce stii este ce ai in mintea ta. Iar ce ai in minte a ajuns acolo prin cele 5 simturi: auz, vaz, pipait, gust, miros. Cand un simt iti transmite o informatie, creierul o proceseaza, o catalogheaza si o recunoaste, iar tu iti pui increderea in ceea ce creierul a interpretat si actionezi in cunostinta de cauza. Aceste lucruri le facem automat, zi de zi, instant si fara sa gandim prea mult.

Exista cazuri cand simturile ne inseala. Se poate sa visam si sa ne credem in realitate, sa vedem o iluzie optica pe care o interpretam altfel, sa auzim un sunet si sa avem impresia ca este generat de o anumita sursa. Dar nu despre aceste erori vreau sa vorbesc aici. Acestea sunt erori de interpretare ale creierului deoarece informatiile captate sunt neclare, difuze.

Mai exista si erori in care avem impresia ca auzim ceva dar n-a fost nici un sunet, credem ca am vazut ceva dar n-a fost nimic. Acestea sunt erori ale stimulilor vizuali\auditivi generate de oboseala si care apar pe canalul stimuli - creier. Din cauza stresului, stimulii nu mai capteaza informatii din mediu ci trimit catre creier informatii generate ad-hoc din cauza lipsei unor substante chimice. Nici catre acest gen de erori nu vreau sa ma axez.

In fine, in cele din urma, exista informatii care apar direct in creier. Este cazul unor bolnavi psihici sau a drogatilor, ai caror neuroni cerebrali actioneaza in moduri eronate si genereaza imagini, sunete, situatii, care exista doar in mintea persoanei respective. Nici pe acestea nu le voi discuta.

Ma intereseaza informatiile captate neeronat, captate direct prin stimuli, dar care necesita interpretare manuala de catre creier. Creierul are doua moduri de functionare: interpretare automata (echilibru, miscare, sunet - informatii din mediul ambiant) si interpretare manuala ce necesita antrenare prealabila si concentrare de moment (limbaj, scris, calcule matematice, activitati de serviciu, recunoastere, intelegere).

Cand vezi un scris, o poza, cand auzi o voce, ele sunt informatii brute ce ajung automat in creier dar care necesita prelucrare mai inceata pentru a interpreta si a da un sens informatiei. Cu informatia prelucrata ai doua posibilitati: fie o crezi asa cum este (o stire, o imagine, o carte, o convorbire) fie nu o crezi pana nu o testezi cu simturile automate in care ai incredere (te duci a locul stirii, vorbesti cu autorul imaginii, verifici singur spusele cartii, reverifici din alte surse convorbirea). Daca vei crede informatia asa cum vine ea de la sursa, fara sa o fi testat prin stimulii proprii (vaz, auz, miros), exista probabilitatea sa nu fie adevarata. Daca nu o crezi ca adevarata fara sa o testezi singur, s-ar putea sa iti fie greu sau chiar imposibil de verificat, pentru ca, de exemplu, nu poti ajunge pe luna ca sa vezi cu ochii tai ca pamantul e rotund.

Revin cu ideea de la inceputul articolului. Tot ceea ce stii (sau crezi) este ce ai in mintea ta. Iar acolo poti sa ai informatii false in principal deoarece informatiile au fost false cu un scop de la bun inceput iar tu le-ai preluat fara sa le testezi (adica pareau logic sa nu fie minciuni). Iti iei informatiile din ziare, stiri, reclame, carti, reviste, radio, tv, internet, scoala, prieteni ? Crezi in mos craciun, zana maseluta, spiridusi, dinozauri, adam si eva, extraterestri, Iisus, demoni, androgini ? Sansele sunt ca sa fi fost pacalit la nivel mental fara ca tu sa verifici informatia.

Traim intr-un univers informational si purtam discutii pe subiecte lasate mostenire de mii de ani de la stramosii nostri. Dar nu am vazut niciodata cu ochii sau simturile noastre pe Iisus, vreun extraterestru, spiridus, dinozaur, napoleoni sau hitleri. Coreea de Nord are o populatie mare concentrata in lagare, indoctrinata mental cu informatii pe care le cred adevarate despre occident. Islamistii la fel. Acei oameni se sinucid pentru ca au incredere in informatii neverificate. Si increderea apare pentru ca se lasa pacaliti de faptul ca multi cred (adica informatia e valida, daca nu era valida nu erau atatia credinciosi care sa-si dea viata pentru islam).

Iata cum minciuna cu cat se propaga mai mult cu atat se intareste pe sine ca adevar. Avem incredere in ce spun oamenii de stiinta deoarece nu numai ca sunt oameni de stiinta ci fiindca mai multi oameni de stiinta spun acelasi lucru. Putini stiu ca toti oamenii de stiinta sunt scoliti cu aceleasi informatii, si ca metodele lor au mari semne de intrebare lansate de psihologi sau chiar alti oameni de stiinta. Adica sansele de a se insela sunt reale. Putini stiu ca exista organisme mondiale cu interese ce detin oamenii de stiinta, detin tot ce inseamna comunicare catre populatie, si care in functie de nevoie lanseaza in mintile oamenilor samanta de informatie falsa de care au trebuinta, pentru ca stiu ca traim intr-o era in care informatiile sunt din ce in ce mai putin verificate. Maine poate sa moara orice celebritate care vrea sa se retraga pe o insula.

Atat despre cum ajunge minciuna adevar. Revenind la titlul articolului, am aflat ca exista Dumnezeu deoarece fata de alte lucruri interesante pe care le-am luat ca adevarate, existenta divina a fost foarte importanta ca sa o las neverificata. E suficient sa ai timp la dispozitie si sa te intereseze cate o luna fiecare religie a lumii. Am studiat mai multe religii dar m-am oprit la ortodoxie. Pentru voi e suficient un minim de implicare in fiecare religie. Totusi, nu-mi convine sa recomand incercarea religiilor, de teama sa nu ramaneti prinsi unde nu trebuie din cauza inselarii. In afara de ortodoxie toate celelalte religii distorsioneaza adevarul, iar datorita fortelor demonice care se activeaza cand citesti sau practici ceva din aceste religii risti ajungi la intuneric in loc de lumina. Daca sunteti in stare, incercati si ramaneti doar cu ortodoxia. Daca va atrage alta religie, mai bine ramaneti asa cum sunteti acum.

Dumnezeu e anonim, ascuns, insesizabil din mai multe motive:
- ca sa garanteze libertatea deplina a omului
- ca sa nu te simti stanjenit stiind cum divinitatea stie tot si iti sufla in ceafa (El vrea sa faci ceea ce faci din vointa nestanjenita)
- sa-L vrei si sa-L cauti din vointa si iubire proprie

Logica din lumea noastra nu are importanta pentru Creator. Ce e logic in a ierta, in a fi bun, in a fi darnic ? Dumnezeu este rational dar mai mult emotional. Cine nu accepta ca avem ratiune (minte logica) si o latura emotionala (comportare ilogica din cauza sentimentelor) inseamna ca a cazut in capcana informatiilor deformate. La Dumnezeu poti sa ajungi repede, si pe cale logica si pe cale emotiva.

Logic, daca am fi doar atomi, suntem cele mai slabe fiinte ale universului acestuia foarte dur fiindca facem atat de multe lucruri ilogice din cauza emotiilor (iubire, jertfire, efort pentru cei dragi) care logic nu au sens. Universul material este doar logica rece, de unde mostenim noi emotiile? Atomii sunt reci, se misca cu nepasare, cu iuteala, cu fixism, fara viata. Omul se misca cu daruire, cu senzualitate, cu demnitate, cu intelegere, semn ca nu-i format doar din atomi.

Emotiv, daca suntem atomi, inseamna ca pot omori pe oricine si nu mi se intampla nimic. De ce parintii isi iubesc copiii? Nu are logica, sunt doar o povara. De ce iti pare rau de un prieten bun cand are un necaz? E doar un pumn de atomi care datorita evenimentelor spatio-temporale a ajuns intr-o stare care de atomii din creierul nostru este interpretata ca nefavorabila. De ce sa-ti consumi energie, timp si binedispunere pentru niste atomi aflati in corpul prietenului? Din punct de vedere logic suferinta nu este decat o interpretare cerebrala la informatii referitoare la alti atomi. De ce sa te agiti, de ce sa-ti pese, cum poate un numar de atomi morti si reci sa devina importanti pentru alti atomi morti si reci ? Ce este rusinea, de ce ne este rusine in fata unui om ?

Toate aceste lucruri ar trebui sa puna un semn de intrebare in fiecare referitor la existenta unei fiinte divine care ne-a creat. Raul si nedreptatea din lume care nu pot ramane vesnic nepedepsite ar trebui in aceiasi masura sa nasca dorinta de a cauta motivul pentru care existam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu