15 aprilie 2017

Un om si un atom aveau aceleasi pretentii

Suntem creati din atomi. Atomii compun molecule, moleculele compun substante, substantele creaza celule, celulele creaza tesuturi, tesuturile organe si organele pe om. Wow. Un om are 7*10^24 atomi, adica trilioane de trilioane de atomi. Insa atomii din organismul nostru nu sunt aceiasi ca acum 20 ani. Organismul recicleaza toate celulele odata la 7 ani, asa ca azi suntem compusi din alti atomi ca in trecut. Cu toate acestea, nu toate celulele sunt reciclate.

Exista oase, tesuturi din inima si neuroni care nu se recicleaza in intregime, ci doar anumite parti ale celulelor sunt reciclate in mod organizat. Memoria noastra, sau ceea ce ne defineste ca fiinte vii nu consta in aceiasi atomi care sunt conservati pana la moarte, ci in modul in care atomii sunt asezati. Atomii sunt structura, hardware-ul, care se recicleaza constant, iar modul in care sunt asezati reprezinta softul, ceea ce ne face sa ramanem noi, programati intr-un anumit fel.

EMOTII ILOGICE
Cu toate ca suntem creati din atomi reci si fixisti, oamenii au multe emotii si fac multe lucruri ilogice. De exemplu, suferim de suferinta celorlalti, plangem cand ne paraseste cineva drag, ne iubim copiii, desi este ilogic sa ne comportam astfel. Cand suferi pentru altcineva iti schimbi starea de bine in ceva nedorit doar pentru ca alti atomi s-au reconfigurat in alta stare in corpul celui suferind. Cand iubesti pe cineva se intampla ceva asemanator, reactii macro-atomice fara logica pentru universul acesta dur si metalic. Rusinea este tot o emotie a unor atomi prosti. Creierul nostru este construit in asa fel incat crede si actioneaza la multe lucruri ilogice, desi traim intr-un univers logic sau matematic, zic unii.

INSTINCTUL DE SUPRAVIETUIRE
Cand oamenii de stiinta nu isi pot explica o comportare umana, invoca instinctul de supravietuire. Atomic vorbind, a omori un om este echivalent cu a un sparge un bec. Reconfigurezi o structura atomica solida in alta forma de existenta. Insa ne e teama sa omoram fiinte umane, iar oamenii de stiinta explica prin faptul ca indivizii unei specii se protejeaza dintotdeauna pentru a-si mari sansele de supravietuire. Cu toate acestea, numarul de avorturi a depasit zeci de milioane anual la nivel global. Nimeni nu are curaj sa astepte nasterea pentru a disloca atomii cand acestia pot emite sunete de suferinta. Mare instinct de supravietuire!

MANCAM SI NE REPRODUCEM
Daca nu ati observat, mancam doar viata. Exista 3 nivele de fiinte vii: plante, animale si oameni. Plantele se hranesc cu apa si substante selectate din pamant, animalele cu plante si alte animale iar omul doar plante si animale. Desi omul poate e gustos, nu se mananca pe sine. Primele celule vii se reproduceau asexual, prin clonare, modalitate de reproducere care s-a pastrat multe milioane de ani. Oamenii de stiinta spun ca reproducerea sexuala nu are sens. Desi pare ca prin incrucisarea genelor a doua sexe pot aparea mutatii care sa duca la diversitate, reproducerea asexuala este cea mai sigura impotriva virusilor si bolilor, naste mai multi indivizi si ofera mai multe sanse de adaptare. O alta dilema este aparitia sexelor opuse. Exista doar teorii despre cum din indivizi asexuali s-au format doua sexe. Au ramas doar teorii pentru oamenii de stiinta nu au gasit raspunsul si e destul de greu de acceptat ca un aparat reproducator diferentiat si un mecanism pentru modul barbat-femeie sa evolueze dintr-o data la o specie care pana atunci se reproducea asexual.

DATAREA CU CARBON
Cand descoperi un os nu stii niciodata ce varsta poate avea. Dar un om de stiinta a pornit de la ipoteza ca atomii de carbon 14 se injumatatesc odata la 5000 de ani datorita radiatiilor cosmice. Folosind aceasta ipoteza a dezvoltat o metoda care masoara varsta oricarui obiect bazat pe injumatarirea la 5000 ani si starea actuala a carbonilor din obiecte. Dar ipoteza lui este ca radiatiile cosmice si alte variabile au fost constante de-a lungul timpului si au ramas neschimbate pana azi. Insa alti oameni de stiinta au dovedit ca radiatiile cosmice au variat de-a lungul timpului, ceea ce inseamna ca tot ce se dateaza cu C14 este mult mai nou decat estimarile actuale, fiindca atomii se injumatateau mult mai repede in trecut decat in ziua de azi. Data viitoare cand gasesti un os trebuie sa te bazezi pe metode mai olfactive decat carbonul si radiatiile cosmice.

AR MAI FI
Ar mai fi, dar ati prins ideea. Cu mai multe exemple puteti veni si voi. Nu mi se pare omul a fi doar un munte de atomi fricosi, rusinosi, delicati, gingasi, frumosi si dragalasi. L-as trimite in tarana pentru ca ma minte rusinos. Ma minte ca e ceva ce nu e, simuleaza ceva ce sistemul meu nervos interpreteaza a fi nobil. Sau doar se vrea... amaratul, si nu stie ca e din carbon care se injumatateste la 5000 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu